Meny

Kategorier

Köp & sälj

PayPal och Banköv...


2017-05-26 09:05:11
Pris: 3 475:-

PayPal och Banköverföring iPhone 7 7 Plus 6S S8 ...

Stalltjänst och ...


2017-03-30 09:03:47
Pris: 0:-

Vi söker ytterligare förstärkning till vårt st...

Välskolade hästa...


2017-03-30 09:03:47
Pris: 445:-

Du som vill lite mer med din ridning! Vi har ledi...

Användarbetyg: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Hästar fastnar då och då, både i stallet, i hagen och i transporten. En häst som sitter fast drabbas ofta av panik och drar då åt sitt fängsel ännu hårdare. Med ett bra och funktionellt skärverktyg tillgängligt kan hästen befrias snabbt och säkert, utan risk att den tillfogas ytterligare skador i hanteringen. S-Cut är i dag många hästägares första val av skärverktyg.

En som alltid har sin S-Cut lätt tillgänglig är Jannica Olsson. Hon är hästägare och arbetar som hovslagare, en S-Cut sitter alltid i bälteshölstret. Första gången Jannica fick använda sin S-Cut i skarpt läge hade hennes islandshingst, Straukur, lyckats ta sig över främre bommen i släpet och fastnat.

– Han hade lyckats få frambenen över bommen och både grimman och grimskaftet satt hårt mot hans huvud. För att få loss honom var jag tvungen att skära intill hans hud, med en vanlig kniv hade det aldrig gått utan att skada honom. Nu fick jag loss honom snabbt utan skador, berättar Jannica.

En annan person som numera alltid bär sin S-Cut är Sara Trygg. Hon råkade själv illa ut när hon kom i vägen för en sprallig häst i hagen hemma på gården. Hon fick en kraftig spark mot överkroppen och blev liggande i vinterkylan, vid medvetande men med så starka smärtor att hon inte kunde röra sig.

En granne hittade Sara och larmade ambulans och helikopter. Ambulansen kom först, personalen lyfte in henne i värmen i ambulansen där hon fick smärtstillande och vätska. Kläderna skars upp för att ambulanssköterskorna skulle se om det fanns synliga skador. Trots sitt omtöcknade tillstånd noterade Sara hur snabbt och effektivt kläderna skars upp och när hon redan dagen efter, på grund av ihållande smärtor, fick åka ambulans igen frågade hon ambulanssköterskan vad han använt. Sköterskan demonstrerade sin S-Cut och berättade samtidigt att det även fanns en modell, speciellt anpassad för folk som dagligen hanterar hästar.

Faktum är att Sara hade sett en S-Cut en gång tidigare, på en hästmässa.
– Jag såg den och tänkte, vad ska jag med en sådan till? Jag har en kniv om jag behöver skära loss något. I dag har jag alltid min S-Cut nära till hands, den är ovärderlig. En häst som har fastnat i hagen, boxen, skrittmaskinen, transporten eller i skogen är oftast i panik och att hjälpa den att komma loss snabbt, effektivt och utan risk att skada den är viktigt, säger Sara.

Hennes egen olycka i hagen har också gett en tankeställare.
– Jag hade fått en spark av en hov rakt i magen med inre blödningar som följd. Med hjälp av S-Cut kunde mina lager av tjocka vinterkläder snabbt skäras upp så att jag kunde få hjälp på plats.

Den egna upplevelsen av olyckan har gjort Sara till en ivrig förespråkare för S-Cut.
– S-Cut är ett verktyg alla hästägare borde ha, man vet aldrig när olyckan är framme. Den är snabb, säker, effektiv, enkel att använda och framför allt säker. För mig som har ett fullblod med nerv är det skönt att veta att jag kan skära av träns, sadelgjord, stängselband, grimma eller grimskaft, bandage runt hovar och känsliga senor snabbt, utan att riskera att skära eller sticka hästen. Där är S-Cut oslagbar och att lösa vardagsbekymmer som att skära loss hovbandage med silvertejp löser den också enkelt, säger Sara Trygg, som i dag är fullt återställd.
Även på Flyinge hästsportcenter har man upptäckt fördelarna med S-Cut.
– På Flyinge är säkerhet A och O i det dagliga arbetet med hästen. S-Cut kan ju inte skada hästar eller elever, även om man måste skära av en grimma precis vid huvudet. För oss är S-Cut en självklarhet i alla transporter och i stallarna, säger Marianne Wittbom-Lilja, vd för Flyinge Hästsportcenter.

En ytterligare fördel med S-Cut är att den inte bryter mot knivlagen. Denna lag har vid enstaka tillfällen ställt till det för personer som råkat ut för nitiska poliser i trafikkontroller. Enligt knivlagen får man inte medföra knivar i ett fordon om man inte kan bevisa yrkesmässiga behov. Hur dessa behov definieras står inte helt klart, det verkar öppet för ganska vidlyftiga lagtolkningar.

Några fler röster om S-Cut
"Vi har valt att utrusta personalen ute på banan och även i gäststallarna med S-Cut för att snabbt kunna agera vid akut situationer. Det är en trygghet för personalen och för hästhanteringen."

Carl-Magnus Olofsson, säkerhetschef Falsterbo Horse Show
Ansvarig för säkerhet vid evenemanget som har över 60 000 besökare
och cirka 800 hästar på plats varje år.

"När hästar trasslar in sig eller fastnar är det vanligt att de skadar sig när de i panik försöker ta sig loss. Att snabbt kunna skära loss hästen från remmar eller grimskaft, utan risk för skärskador på häst eller hästskötare, är viktigt. S-CUT klarar det, därför har jag en i stallet och alltid en med vid transport."

Jon Walter Pedersen, sportchef Åbytravet

"S-CUT är den bästa uppfinningen inom körsporten sedan hjulet uppfanns."
Hanna Gilbert, Kungsbacka

"Denna pryl hade varit perfekt i det fall då min systers häst hängde sig i spiltan, ingen kniv lyckades skära av hennes nylongrimma. En S-Cut hade verkligen varit super bra att använda i detta fallet, synd den inte fanns då. Att använda kniv eller sax är riskabelt, dessutom får man inte lov att köra runt med en kniv i bil eller transport (diskuterat detta med jordbruksverket), så händer något har man kanske bara en sax och det hjälper oftast inte."
Lina Nilsson, hästbloggare

"Det finns noll skaderisk på S-Cut."
Ida Göransson, hästbloggare

 

DSC 0282

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jannica Olsson med sin islandshingst, Straukur. Hästen kom undan upplevelsen i släpet förhållandevis lindrigt. Han fick ett blödande sår på mulen där grimskaftet legat an och svullna ben i några dagar. Genom att ha en S-Cut till hands kunde Jannica befria Straukur förhållandevis snabbt och därmed undvika värre skador på hästen. Släpet blev så demolerat av Straukurs sparkar att försäkringsbolaget löste in det.
Foto: Marie Sjödin

sara trygg-768x1024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sara Trygg råkade illa ut när hon fick en hård hästspark mot överkroppen. Olyckan gjorde att Sara fick se hur effektiv S-Cut är när det gäller att snabbt skära i tjocka tyglager och i dag har hon alltid en egen nära till hands.
Foto: Privat

marianne w-l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För Marianne Wittbom-Lilja, vd på Flyinge Hästsportcenter, är hästarnas säkerhet A och O. Därför har man investerat i flera S-Cut för att de ska finnas tillhands både i stallar och transporter.
Foto: Privat