Rengöring för hästen

rengoringDet luktar illa och luften blir lätt dålig om det finns ammoniak, gödsel och urin kvar i boxen/spiltan, därför ska du göra rent hos hästen dagligen.

En häst urinerar 5-10 gånger varje dygn och gödslar 10-15 gånger. Var uppmärksam på hur gödslet ser ut när du gör rent. Är gödseln blött? Är högivan inte uppäten? Är det blötare än vanligt på golvet i boxen? Vid den dagliga rengöringen har du möjlighet att upptäcka tecken på sjukdomar eller skador hos hästen. En lösgående häst i boxen är en uppenbar säkerhetsrisk när du gör rent, dessutom försvårar det arbetet. Bind därför upp hästen.

Vilka redskap behövs?

• Kärra att lägga gödseln i.
• Grep, som finns i flera olika modeller och fungerar bra när din häst står på halmbädd.
• Plastgrep, fungerar bra till spån- och torvbädd.
• Skyffel
• Sopkvast
Redskapen ska alltid förvaras så att ingen häst kan göra sig illa på dem.

Vilka strömedel finns det att välja på?

Det finns olika strömedel att välja mellan, halm, torvströ, papper eller spån.
• Halm Hästar mår bra av att stå på halm, de kan plocka och småäta under den tid de står på stall och har då lite sysselsättning. Det är mycket viktigt att halmen är av god hygienisk kvalitet. Halmen ska lukta friskt och vara dammfri.
Spån tänk på att spånet ska vara dammfritt och fritt från kemikalier. För att det ska bli en bekväm bädd för hästen att ligga på, måste bädden vara minst 15 cm tjock. Många hästägare köper spån förpackade i lagom stora spånbalar.
Torvströ torv som används till hästen köper du i komprimerade plastförpackningar. Det blir ganska mörkt i stallet av torvströ, men i övrigt är torv ett tillfredsställande strömedel.
Papper papper är ett nästintill dammfritt strömedel som är lämpligt för hästar med svårare luftvägsproblem.
Tänk på att när hästen står på annat strö än halm har den ingenting att sysselsätta sig med när den står inne. Då kan det vara lämpligt att ge den lite halm att äta varje dag.

Rengöring av stallet

Hela stallet ska tvättas och rengöras noggrant minst en gång per år. Förslagsvis på sommaren när hästarna går ute mycket och stallet torkar snabbt. Om rengöring sker för att hindra smittspridning ingår givetvis även att stallet desinficeras. Tänk på att det inte bara är den synliga smutsen som ska bort.

Copyright Svenska Ridsportsförbundet 

Catering Kungälv